Sidor

lördag 5 februari 2011

Semlor!

Fettisdagen är först 8 mars, men orka vänta ända tills dess.

1 paket jäst för söta degar
175 g mjölkfritt margarin
5 dl sojamjölk
2 dl socker
2 tsk kardemumma
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl

Smula sönder jästen i en bunke. Smält margarinet och häll i mjölken. Värm till 38°. Häll lite av degspadet över jästen och rör om tills den löst sig. Häll i resten av degspadet samt socker, kardemumma och salt. Häll i hälften av mjölet och blanda sedan i lite åt gången tills degen blir lätthanterlig släpper bunkens kanter. Låt jäsa till dubbel storlek (ca 30 min). Lägg över degen på ett mjölat bakbord och dela upp den till 24 runda bollar. Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper (12 på varje) och låt jäsa till dubbel storlek (ca 1 h). Grädda nederst i ugnen 10 min i 225°.

Låt bullarna svalna ordentligt. Skär sedan av locket och gröp ut lite av innanmätet. Blanda innanmätet med lika mängd riven mandelmassa och lite sojagrädde och rör ihop till en jämn och tjock smet. Häll smeten i gropen i bullen, täck med vispad sojagrädde, lägg på locket och strö över lite (eller mycket) florsocker.



Flattr this

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar